Založ si blog

Soľ a piesok až za ušami. . .

autor: -Beuš-

Nebudem hovoriť len tak o hocakej soli, hovorím o soli morskej. Poviem letná dovolenka, väčšina z vás si predstaví vodu, či už morskú alebo akúkoľvek inú. Ja som tieto prázdniny pri mori, bohužiaľ, nebola. Chcem však upozorniť na nenahraditeľné účinky slanej morskej vody, ktoré mi toto leto unikli.

 

Píling…

 

Prvým  pozitívom vody obsahujúcej množstvo minerálov môže byť skrášľovanie pokožky. Tento účinok bude zaujímať pravdepodobne vo väčšej miere dievčatá, ktorých pokožka bude po dovolenke pri mori zjemnená, vyživená a dokonale prečistená. Soľ na pokožke pôsobí ako dezinfekčný prostriedok, tak prečo míňať veľké peniaze na drahé prípravky a rôzne krémiky?! Taktiež morské riasy hydratujú a spevňujú pokožku.

 

Nestresuj!

 

Odísť na týždeň, dva možno tri… Odísť od bežných dní, bežných ľudí, bežných starostí… Odísť niekam, kde to nie je len o slanej vode, ale hlavne o relaxe. Telo si oddýchne, naberiete novú rovnováhu, odstránite stres, ktorý spôsobuje a zhoršuje mnoho ďalších ochorení. Vďaka minerálnym látkam je podporovaná látková premena aj krvný obeh. Odrazu nebudete cítiť únavu a vaše telo bude pracovať oveľa efektívnejšie.

 

Endokrinológovia radia…

 

Pacienti s nedostatočným fungovaním štítnej žľazy by mali využiť každú možnosť na pobyt pri mori. V morskej vode je totiž zvýšená koncentrácia jódu a selénu, čo dokáže dostať štítnu žľazu späť do správnych koľaji. Naopak pacienti s nadmernou činnosťou štítnej žľazy by mali pobyt pri mori a pohyb na prudko slnku obmedziť.

 

 

Bahenný…

 

…no predsa kúpeľ. Keby ste sa poriadne vyváľali v morskom bahne bohatom na horčík a vápnik, svaly ani kĺby by vás neboleli a všetci by sme išli reprezentovať našu školu vo futbale či volejbale. Okrem toho morské bahno dokáže posilniť aj poškodené jemné vlasy. Keď si do kúpeľa pridáte aj riasy zabojujete aj proti reume.

 

Piesok pomedzi prsty…

 

Už ako malí sme radi chodievali na ihriskách bosí v piesku. Niečo na tom predsa bude. Chôdzou po piesočnatej pláži nemá len priaznivý vplyv na klenbu chodidla. Okrem nej sa nám masírujú jednotlivé body na chodidlách a tak sa prebudí každý orgán v tele a oživne celý organizmus. Obľúbený je aj „pieskový kúpeľ“.  Vyhĺbime si jamu hlbokú cca. 40 cm. Zahrabeme sa tak, aby nám trčala iba hlava. Takto vydržíme 15 minút a radosť urobíme našim kostiam i cievam.

 

Raňajky, obed, večera…

 

V obľúbených prímorských oblastiach rastú olivovníky, pomarančovníky alebo figovníky, ktorých vône prebúdzajú naše zmysli. Strava na rozdiel od tej našej, domácej je ľahká. Zložkami sú hlavne ryby a zelenina, čo znamená veľa bielkovín, jódu a 3omega mastných kyselín.

 

Rozdiel?

 

Naše “slovenské more“ – Jadran – obsahuje 40 g soli/ liter vody. Priaznivé účinky má najme pri liečení kožných a dýchacích ochorení. Mŕtve more má obrovskú koncentráciu minerálov, čo spôsobuje zvýšenú hustotu vody. Tak zvýšenú, že si v nej určite nezaplávate. Voda i bahno je tu bez baktérii, takže je vhodné na liečbu pohybových problémov. Červené more je jedno z najčistejších morí a tiež pozitívne vplýva na odbúravanie stresu.

 

P.s.:Dúfam, že ste sa práve teraz rozhodli kam na dovolenku v roku 2013.

Počuli ste už o jablku Belmac?

04.01.2019

Nečudovala by som sa keby ste o tejto odrode nikdy nič nepočuli. Možno to je chyba. A možno aj nie.

Strach, paralizér a nesprávna motivácia

27.03.2018

Keď sme sa narodili, nevedeli sme čo je to strach. Odvážne a s očakávaním sme sa prvýkrát nadýchli. Ako sme rástli nebojácne sme spoznávali všetko okolo seba. Chutnali sme, ovoniavali, tancovali a spievali si bez hanby. Ku jazeru sme chodili nahí a nemali sme nepriateľa. Do tohto nádherného sveta bez obáv prišli prvé pokarhania, nespravodlivé a pre nás nepochopiteľné [...]

Nechcem študovať, chcem niečo dokázať

26.01.2015

Aj tieto videá svedčia o tom, že Denis, ktorého naozaj stretnem len raz za uhorský rok, tento svoj výrok myslí vážne. V mojom veku každý viedol siahodlhé rozhovory o výbere vysokej školy. Typické otázky okolia „Čo budeš študovať?“ „Kam sa chystáš?“ „Kam posielaš prihlášku?“ každému raz začnú liezť na nervy. Pokým teda nie [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 39828x
Priemerná čítanosť článkov: 2845x

Autor blogu

Kategórie