Založ si blog

Od Uršule k Dunaju

KC Dunaj, tu sa tento rok konal už tretí ročník Študentskej vedeckej konferencie Gymnázia sv. Uršule. V utorok 9.4.2013 tu svoje vedomosti a zaujímavosti zo seminárov, či svojich voľnočasových aktivít prezentovali žiaci „malého“ i „veľkého“ gymnázia.

 

Konferencia je zmena

 

Tento rok sa ŠVK nekonala v Dome kultúry v Dúbravke (ako to bývalo zvykom). Rok 2013 priniesol aj túto zmenu, premiestnili sme sa do KC Dunaj. Nezabrala nám ani celé vyučovanie, ale len tri hodinky. Asi sme už naozaj veľmi „pozadu“ (s učivom). Stačilo prejsť cez ulicu, vyšliapať na štvrté poschodie. Tu sme sa usadili v priestoroch, ktoré možno nevyzerali veľmi luxusne. Z betónového stropu visela disco guľa aj podivuhodné veci s kolieskami. Sedeli sme na troch stupienkoch za sebou. Ale aj tak si myslím, ja čo som sedela na druhom stupienku, že tím z tretieho toho veľa ušlo lebo nedovideli. Nemohli sme si prezerať všetky obrázky, či názorné ukážky.

 

Od Warcraftu cez autismuz až do chemické atrakcie

 

So študentmi a prezentáciami akoby sa vrece pretrhlo. Ako prvý, nadšenci pre programovanie počítačových hier, Š. Labaj a Š. Borš, z 3.A. Až tu som si uvedomila, že doviesť takú hru do konečného štádia nie je len tak. Myšlienka, návrh, testeri, opravy a finále. Tomuto všetkému sa venujú a v krátkosti nám predviedli aj prax ako rozpohybovať taký výťah. Svoj talent „vraždiť holuby“ nám predstavila A. Poláčková, tiež z 3.A. Presvedčila nás o tom, že hrdinovia z filmov, ktorý zasiahnu svoj cieľ výstrelom zo zbrane, ktorú držia v jednej ruke sú naozaj len obyčajní herci a nie profesionálny strelci. Keby boli, svoju zbraň by pevne uchytili do oboch rúk. Katka Kollárová zo septimy B, ktorá navštevuje seminár z biológie v/nám povedala, čo-to o bolesti ako takej. O jej pôvode, účele a aj o liekoch proti nej.  Naša psychika používa na vyjadrenie emócií a pocitov farby. Jednotlivé farby k emóciám, pocity a vlastnosti k farbám nám priradila a podľa osobnosti zatriedila A. Žitňanská, taktiež z 3.A triedy. Už dobre známu a stále obľúbenú tému, neverbálna komunikácia, si vybral M. Pikna, ktorý navštevuje spoločensko-vedný seminár. Rozdelenie, používanie, významy tomuto všetkému sa venoval vo svojej prezentácii. Autizmus, ľudí s touto diagnózou mala možnosť stretnúť T. Nemčáková zo 4.B a o svojom zážitku nám porozprávala. Priblížila nám aj to ako sa v ich svete skôr uplatnia hrnce, či pásikavé tričko ako ľudia. V rakúsku prežila jeden šk. rok. B. Kralovičová. Fotografie a zážitky z rakúskeho študentského života aj na internáte prezentovala veľmi motivujúco. A. Kittová poukázala na problematiku zvislosti na internete, či už tej na on-line hrách alebo sociálnych sieťach. Poslednú prezentáciu odprednášali najmladší účastníci z tercie, E. Hricka a P. Kučera. Snažili sa nám ukázať atraktivitu fyziky. Hlavnou témou bolo vznášadlo. Jeho malý prototyp s použitím balóna aj sami pripravili a predviedli ako funguje. Úplnou čerešničkou na torte bola chemická show, ktorú si pripravili žiaci navštevujúci chemický krúžok pod vedením p.p. Beňušovej každú sobotu ráno, čo je viac ako obdivuhodné. Celú show nám priamym prenosom ukázalo aj plátno, takže aj tí, ktorí sedeli až na treťom stupienku mali možnosť vidieť všetky zmeny skupenstiev a horenie všetkého možného. Celým podujatím nás ako moderátorka previedla p.p. Múčková.

 

Ď.

Naše ďakujem si určite zaslúži každý, kto priložil ruku k dielu. Od p. riaditeľky cez samotných účinkujúcich až po technickú výpomoc, či fotografovanie.  Ďakujeme za bohaté dopoludnie.

 

Počuli ste už o jablku Belmac?

04.01.2019

Nečudovala by som sa keby ste o tejto odrode nikdy nič nepočuli. Možno to je chyba. A možno aj nie.

Strach, paralizér a nesprávna motivácia

27.03.2018

Keď sme sa narodili, nevedeli sme čo je to strach. Odvážne a s očakávaním sme sa prvýkrát nadýchli. Ako sme rástli nebojácne sme spoznávali všetko okolo seba. Chutnali sme, ovoniavali, tancovali a spievali si bez hanby. Ku jazeru sme chodili nahí a nemali sme nepriateľa. Do tohto nádherného sveta bez obáv prišli prvé pokarhania, nespravodlivé a pre nás nepochopiteľné [...]

Nechcem študovať, chcem niečo dokázať

26.01.2015

Aj tieto videá svedčia o tom, že Denis, ktorého naozaj stretnem len raz za uhorský rok, tento svoj výrok myslí vážne. V mojom veku každý viedol siahodlhé rozhovory o výbere vysokej školy. Typické otázky okolia „Čo budeš študovať?“ „Kam sa chystáš?“ „Kam posielaš prihlášku?“ každému raz začnú liezť na nervy. Pokým teda nie [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 39932x
Priemerná čítanosť článkov: 2852x

Autor blogu

Kategórie