Založ si blog

Strach, paralizér a nesprávna motivácia

Keď sme sa narodili, nevedeli sme čo je to strach. Odvážne a s očakávaním sme sa prvýkrát nadýchli. Ako sme rástli nebojácne sme spoznávali všetko okolo seba. Chutnali sme, ovoniavali, tancovali a spievali si bez hanby. Ku jazeru sme chodili nahí a nemali sme nepriateľa.

Zdroj: stockio.com

Do tohto nádherného sveta bez obáv prišli prvé pokarhania, nespravodlivé a pre nás nepochopiteľné tresty. Boli sme slobodní, ale pre tento svet plný strachu a strnulosti to bolo, zdá sa, nebezpečné.

 

Pristrihli nám krídla, začali sme sa báť. Všetci bez rozdielu. Strach z tmy, strach hovoriť pred ľuďmi, strach z cudzích ľudí alebo z nových vecí. Ako malí sme ho nepoznali. Boli sme takí statoční a nebojácni, ale naši rodičia nám zo svojho vlastného strachu toľko vecí zakázali alebo prikázali. Naše pani učiteľky nás vyľakali, že ak nebudeme v škole dávať pozor, nič z nás nebude.

Zdroj: gratisography.com

 

Prečo ste chceli mať v škole jednotky? Aby ste vedeli viac o krásach sveta alebo preto aby vás doma nevyhrešili? Ľudia vo svete sú často už od útleho veku motivovaný strachom. Podľa výskumu Univerzity Komenského sa až tri štvrtiny žiakov učia kvôli strachu z hanby, nie preto, že by z toho mali radosť. Ako školáci sa bojíme rodičov alebo hanby, ako dospievajúci sa bojíme samoty, keď dospejeme bojíme sa svojej budúcnosti. Strach ľudí ženie za peniazmi, kariérou a v starobe strach z „bytia na nič“ ženie aj do hrobu.

 

Strach ľudí ženie za peniazmi, kariérou a v starobe strach z „bytia na nič“ ženie aj do hrobu.

 

Porovnajme to s detskou odvahou. Vpred nás hnala túžba vidieť krásu, byť radostnými, objavovať, tešiť sa z farieb prírody, úsmevov našich priateľov. Nemuseli sme prežívať obavu zo zlyhania. Nikto z nás sa nepýtal: „Čo ak…?“ Bolo to vymyslené dobre!

Zdroj: stockio.com

 

Niečo to však pokazilo, bol to Strach. Keď sa pozrieme okolo seba, a aj do seba, vidíme ho všade. Odborníci ho definujú ako pocit znepokojenia z blížiaceho sa zla, negatívny cit, nepríjemnú emóciu, nepríjemný zážitok s neurovegetatívnym sprievodom, spravidla zblednutím, chvením, zrýchleným dýchaním, búšením srdca, zvýšením krvného tlaku a pohotovosťou k obrane alebo úteku. Dokonca tvrdia, že v prípade, ak nie je možný útek, strach sa mení na agresiu.

 

Zo strachu človek klame priateľov, ubližuje ostatným, uteká pred pravdou, ktorá by ho mohla oslobodiť alebo sa uzatvára do seba. Z toho skoro vyplýva, že keby na svete nebolo strachu, nebolo by ani iného zla. Ale predsa strach je zo zlých vecí. Čo bolo teda skôr? Strach alebo zlo?

Ak žijeme v strachu, nielen že sa okrádame o slobodu, ale spôsobujeme si najrôznejšie ochorenia

Ak žijeme v strachu, nielen že sa okrádame o slobodu, ale spôsobujeme si najrôznejšie ochorenia. Ak sa bojíme, prežívame stres. A všetci vieme ako na našu spoločnosť vplýva stres. Nie nadarmo sa vraví, že mnohé choroby majú svoju podstatu v hlave. Strach sa môže podpísať  pod rôzne ochorenia ako napríklad alergie, problémy s trávením, nespavosť, nepravidelná menštruácia alebo problémy so srdcom a tlakom.

Takto to nemalo byť! Náš život mohol vyzerať úplne inak, ak by sme sa nezačali báť. Ak sa pozrieme na paralelu z kresťanskej filozofie, vidíme prvý strach na svete. „I otvorili sa obom oči a spoznali, že sú nahí. Zošili figové listy a urobili si zásterky. A potom, keď počuli hlas Pána, Boha, ktorý sa za denného vánku prechádzal po záhrade, skryl sa Adam i jeho žena pred Pánom, Bohom, medzi stromami záhrady.“ Toto by znamenalo, že pred strachom prišlo Zlo, v tomto prípade znázornené Hadom.

stockio.com

Adam sa hanbil pred Evou, ona pred ním. Do príchodu Hada sa prechádzali nahí po záhrade. Aké nádherné bezprostredné, dôverné. Potom sa však začali hanbiť, skryli sa. Pred sebou navzájom a ukryli sa aj pred Bohom, ktorý bol vtedy ich jediným spoločníkom.

Tak sa aj ľudia dnes skrývajú. Jeden pred druhým a všetci spolu pred svetom, v ktorom žijú. Strach nás paralizuje všetkých. Niektorých viac, iných menej.

 

Keď sa pozerám na médiá, nie som si istá, kam nás vedú. Šíria strach. Na jednej strane je ich povinnosťou informovať, ale často vidím ich manipulovanie, šírenie paniky a zveličovanie či dramatizovanie reálnych udalostí, podporovanie nezdravých stereotypov alebo naopak zabíjanie radosti z trvácnych tradičných hodnôt a kultúry spoločnosti.

Zdroj: stockio.com

Vyvolávanie strachu v ľuďoch pomocou médií nie je žiadnou novinkou. Pre osbnosti z politickej sféry je vystrašný národ ideálnou možnosťou na úspech.

 

Verím ale, že tak ako sa nás každý z našich strachov dokázal zmocniť, tak sa ho my dokážeme zbaviť. Stačí povedať: „Dosť!“ Vstúpiť do vecí s odvahou a neprestať tancovať ako keď sme boli deti. Bezbranné, nahé v dôvere.

stockio.com

Keď sa zbaví strachu jednotlivec, onedlho budú tancovať a spievať celé národy.

Počuli ste už o jablku Belmac?

04.01.2019

Nečudovala by som sa keby ste o tejto odrode nikdy nič nepočuli. Možno to je chyba. A možno aj nie.

Nechcem študovať, chcem niečo dokázať

26.01.2015

Aj tieto videá svedčia o tom, že Denis, ktorého naozaj stretnem len raz za uhorský rok, tento svoj výrok myslí vážne. V mojom veku každý viedol siahodlhé rozhovory o výbere vysokej školy. Typické otázky okolia „Čo budeš študovať?“ „Kam sa chystáš?“ „Kam posielaš prihlášku?“ každému raz začnú liezť na nervy. Pokým teda nie [...]

Prezentácia tlstých kníh alias DOD FiF UK

25.01.2015

V sobotu som mala príležitosť byť na DOD dvoch fakúlt UK. Som v maturitnom ročníku ako väčšina uchádzačov o štúdium vysokých školách. Naskytla sa mi príležitosť vidieť, ako sa prezentujú dve katedry UK. Filozofická fakulta a Pedagogická fakulta. Na to, že bola sobota bolo okolo FiF UK rušno. Veľa maturantov (nielen z Bratislavy) sa prišlo pozrieť na ospevovanú UK. [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 39940x
Priemerná čítanosť článkov: 2853x

Autor blogu

Kategórie