Založ si blog

Trpezlivo priebojní. . .

 

Počul si už o Štúrovom pere? Ak nie oplatí sa ti prečítať si reportáž z tejto celoslovenskej súťaže stredoškolských a vysokoškolských časopisov, ktorá so konala 27.-28.4.2012  vo Zvolene už po 17. krát. Aj ja ako redaktorka som mala možnosť  zúčastniť sa, a takmer celé dva dni porovnávať náš školský časopis s konkurenciou, ktorej tu bolo hojne. Ako povedal jeden prednášajúci : „V škole ste traja blázni, a tu je vás zrazu dvesto bláznov.“ Nazbierala som množstvo inšpirácie ako sa zlepšovať, čoho sa vyvarovať a čomu sa práve venovať viac miesta na našich stránkach.

Prišli nás povzbudiť

Mladé talenty naberali skúsenosti od starších ostrieľaných redaktorov, politikov, hovorcov či moderátorov, ktorý nám porozprávali svoju, nie vždy ľahkú, cestu k práci, ktorá ich baví. Poukázali ako na naše kvality, tak aj na naše nedostatky. Snahu zdokonaľovať sa, sa v nás snažili prebudiť : Michal Pastier – držiteľ ocenenia za kreatívny prínos do slovenskej reklamy a kreatívnym riaditeľom agentúry ZARAGUZA digital, Michal Meško – vlastník kníhkupectva Martinus, Lukáš Diko – šéfredaktor spravodajstva v Tv Markíza, Mgr. Patrik Herman – šéfredaktor publicistiky TV Markíza, PhDr. Pavol Vitko – člen kontrolnej rady Slovenského syndikátu novinárov, Ing. Vladimír Maňka – europoslanec a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, Štefan Frimmer – hovorca Slovenskej sporiteľne, Mgr. Tibor Búza – riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky.

Zaujímavé zistenia a spotení velikáni

S vyššie uvedenými osobnosťami sme mali možnosť viesť ,,mini konferencie“ , ktoré však pri niektorých otázkach dávali zabrať aj velikánom našich médií. Môj dojem je taký, že zástupcov zo všetkých 187 školských časopisov  najviac zaujali besedy s Michalom² a s europoslancom Vladimírom Maňkom. Už len preto, že Miškovia nám sú vekovo najbližší (nemajú ani 30 rokov) a zároveň sú veľmi úspešní. Byť vlastníkom kníhkupectva ako je Martinus, už v tak mladom veku ako je Michal Meško, je obdivuhodné. Obaja Miškovia rozprávali úplne prirodzene. Niekto by povedal, že tak môžu povedať niečo čo by nechceli. Oni však vraveli len samé múdre a povzbudivé slová. Citujem Michala Meška: „ Makajte kým sa ostatní zabávajú, keď budú ostatní makať, vy sa už budete zabávať.“ Na otázku čo je lepšie byť trpezlivý alebo priebojný, odpovedali znovu vkusne: „ Trpezlivo priebojní.“ Nás mladých zaujímal aj ich postoj k rodine. Na túto otázku Michal Pastier odpovedal jednoduchým gestom. A to tak, že pred zrak všetkých vystrel dlaň, na ktorej prste sa zablesla obrúčka. Ohľadom EÚ sa otázky len tak sypali. Všetkých zaujíma aký vplyv má Slovensko na EÚ a opačne. Europoslanec Vladimír Maňka skonštatoval: „ Slovenský občania sú , čo sa týka €, najväčší optimisti v EÚ.“ Pri odpovediach sa zapotil aj hovorca Slovenskej sporiteľne, ktorý predtým pracoval v spravodajstve Tv Markíza. Priznal sa, že televíziu opustil, lebo nesúhlasil s veľkým množstvom spravodajstva, ktoré je podľa neho zbytočné na tak malú krajinu.Najnepríjemnejšie

otázky si odniesol Tibor Búza, ktorý sa neustále odvolával na slovné spojenie, komerčná televízia. Zároveň priznal, že od nás ako občanov a nádejných redaktorov očakáva viac príspevkov na somreporter.sk. Okrem takýchto spovedí sme si kritiku vypočuli aj my. Našu tvorbu hodnotil aj Patrik Herman alebo aj Pavol Vitko. Toľko z diskusií a prednášok.

Na čo to všetko bolo dobré

Odovzdávali sa ocenenia v štyroch kategóriách a veľa dalších ocenení, ktoré odovzdávala televízia, Slovenská sporiteľna a mesto Zvolen. Náš časopis sa bohužial neumiestnil. Budeme sa snažiť riadiť radami, ktoré sme dostali od profesionálov a budeme veriť v úspech v ďalšom ročníku.

 

Počuli ste už o jablku Belmac?

04.01.2019

Nečudovala by som sa keby ste o tejto odrode nikdy nič nepočuli. Možno to je chyba. A možno aj nie.

Strach, paralizér a nesprávna motivácia

27.03.2018

Keď sme sa narodili, nevedeli sme čo je to strach. Odvážne a s očakávaním sme sa prvýkrát nadýchli. Ako sme rástli nebojácne sme spoznávali všetko okolo seba. Chutnali sme, ovoniavali, tancovali a spievali si bez hanby. Ku jazeru sme chodili nahí a nemali sme nepriateľa. Do tohto nádherného sveta bez obáv prišli prvé pokarhania, nespravodlivé a pre nás nepochopiteľné [...]

Nechcem študovať, chcem niečo dokázať

26.01.2015

Aj tieto videá svedčia o tom, že Denis, ktorého naozaj stretnem len raz za uhorský rok, tento svoj výrok myslí vážne. V mojom veku každý viedol siahodlhé rozhovory o výbere vysokej školy. Typické otázky okolia „Čo budeš študovať?“ „Kam sa chystáš?“ „Kam posielaš prihlášku?“ každému raz začnú liezť na nervy. Pokým teda nie [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 39942x
Priemerná čítanosť článkov: 2853x

Autor blogu

Kategórie